Postoji stih naizgled vrlo prost,
stih iznad svih, stih više kao most;
da premosti, da prebrodi,
kad priča nikud ne vodi.

Postoji stih pun raznih trikova,
stih iznad svih, k’o stih svih stihova;
čas rastuži, čas razgali, pa razoruža
i kao gorska ruža kamen razvali.

Nije bio svačiji miljenik, ali Đorđe Balašević zasigurno je bio neprikosnoveni umjetnik riječi kakav se rijetko rađa. Ove stihove napisao je, naravno, iz sasvim drugog poriva, s drugačijom posvetom od onoga što je tema ovog teksta. Za tu svoju pjesmu rekao je da je ona koja se ne prevodi i koja će na svim „našim“ jezicima biti ista.

Stih iznad svih

Za mene ne postoji opis projektnog menadžmenta ili mudra misao nekog menadžment stručnjaka koja gađa u njegovu srž više od ovih stihova. Taj „stih iznad svih“ u poslovnom je upravljanju upravo projektni menadžment. Naizgled jednostavan, ali zapravo toliko dubok, kompleksan i u svom utjecaju snažan, da je sposoban u osobi koja se njime bavi pobuditi cijeli spektar emocija, a za rezultate projekta ili poslovanja učiniti čuda.

Neovisno u kojoj industriji i kojem kontekstu ga se primjenjuje, njegova logika i esencija uvijek su iste, jednako su snažne i utjecajne. Da ostanem u tonu naprijed spomenutog tekstopisca: „princip je isti, sve ostalo su nijanse“.

Prvi susret s projektnim svijetom

Prve obrise projekata, i svega što ide uz njih, doživjela sam prije dvadesetak godina, na samom početku svog profesionalnog puta, radeći za jednu kanadsku kompaniju u području rasvjetne industrije. Proizvodnja i isporuka tih, tada inovativnih, rasvjetnih tijela za građevinske projekte diljem Europe i Bliskog Istoka, bili su projekt sam za sebe sa svakim novim klijentom. Tad sam radila u ulozi osobnog pomoćnika osobe koju iznimno cijenim (između ostalog, jer sam uz njega stvorila kvalitetne i stabilne temelje za moj daljnji profesionalni razvoj) i dio tog rada nisam ni doživljavala kao projekte. Da budem iskrena, tada nisam ni znala pravo značenje pojmova „projekt“ i „projektni menadžment“; tek sam kasnije, iz retrospektive, spoznala kako su upravo to bila moja prva upoznavanja s tim posebnim svijetom menadžmenta.

2005. godine sam, stjecajem okolnosti, formalno ušla u svijet projektnog menadžmenta i to na području razvoja nekretnina. Moja pozicija ujedno se i zvala projektni menadžer. To je vrijeme bilo zanimljivo, nadasve životno i profesionalno poučno. Godine koje su uslijedile donijele su pregršt izazova i konkretnih problema (mala digresija: nije uvijek moguće problem nazvati izazovom, ali ga je moguće tako tretirati!) na multimilijunskim projektima, lokalno-regionalnog karaktera, a međunarodnog lica i naličja.

Uloženi trud postao je stručnost, a projektni menadžment moja profesionalna ljubav

Tih sam godina, na zahtjevnim projektima, praktično “isklesala” projektni menadžment. Imam prirodnu sklonost (čak i nadarenost) za analizu, detalje, pronicanje u dubinu problema, ali i za organizaciju, upravljanje i vođenje, stoga sam uspješno proplivala u toj turbulentnoj svakodnevici. Ipak, teorijski dio projektnog menadžmenta, u svoj njegovoj punini, izučila sam tek nešto kasnije.

Tad su mi najveća nagrada bili rezultati koje sam nizala, ali još veći osjećaj ponosa donijela mi je preporuka za novi projekt jednog od bivših šefova, koja je glasila: „AMM is an eloquent manager of situations and people, with the ability and drive to successfully complete on time whatever the task and associated challenges.“ (u prijevodu: „AMM je elokventan menadžer situacija i ljudi, sa sposobnošću i elanom da uspješno i na vrijeme završi koji god zadatak i s njime povezane izazove“). Upravo tom rečenicom osnažio mi je samopouzdanje i pružio potvrdu da sam izrasla u stručnjaka u svijetu projektnog upravljanja i upravljanja općenito, a za mene je to bilo i ostalo neprocjenjivo. (Alec, hvala ti za ove riječi, učinile su za mene mnogo više nego što možeš zamisliti!)

Važnost projektnog menadžmenta

Kasnije sam radila na još podosta projekata, ove ili one vrste i vrijednosti, ali moji profesionalni interesi su rasli, pa sam nastavila nadograđivati znanja i vještine i u drugim područjima menadžmenta i organizacijskog života. No važnost projektnog menadžmenta za mene je ostala ista. On postavlja ispravne temelje, daje okvir postupanja, jasno definira ciljeve koje se želi ostvariti i vrijednosti koje treba isporučiti. Vrlo konkretno usmjerava i vodi kroz proces od ideje do realizacije te od realizacije do isporuke, prihvaćanja i zaključenja.

I uvijek isporučuje vrijednost, bilo da se ona očituje kroz proizvod, uslugu ili neko rješenje. Bez vrijednosti isporuka nema smisla. Onaj tko to razumije, već je naučio mnogo o projektnom menadžmentu.

S druge strane, njegova vrijednost velika je ne samo kad se primijeni na projekte, već također i na operativno i ukupno poslovanje. A kad se obogati i drugim komplementarnim znanjima, uspjeh ne može izostati, bez obzira na to koji se ciljevi i vrijednost žele postići.

PMP certifikat

Mnogi smatraju da su najbolji projektni menadžeri oni koji posjeduju PMP (engl. Project Management Professional) certifikat, jer se globalno smatra najvažnijom formalnom potvrdom znanja iz projektnog menadžmenta (op.a. prema registru Project Management Instituta koji ga dodjeljuje, u Hrvatskoj ga aktivno posjeduje tek 600-tinjak osoba). Ja spadam u onu skupinu koja u svemu ipak najviše cijeni rezultate. No steći taj certifikat nije nimalo jednostavno; zahtijeva posjedovanje određenog iskustva iz područja upravljanja projektima i popriličan broj sati učenja i spremanja za izlazak na ispit. Osobno mi taj certifikat nikad nije trebao – za moju stručnost uvijek su jamčili prošli uspjesi – ali odlučivši krenuti put poduzetništva, kako bih budućim klijentima AMM CONSULTING-a ulila dodatno povjerenje u moje sposobnosti, uložila sam vrijeme i trud kako bih formalno položila za međunarodno priznatog PMP stručnjaka.

Ono što sam ovim htjela istaknuti jest to da sam se, pripremajući se za taj zahtjevan ispit, podsjetila koliko je uistinu dubok i razgranat projektni menadžment, posebno danas kad i formalno obuhvaća agilni i tzv. hibridni pristup upravljanju projektima (a ja ću dodati i situacijama i poslovanjima). I otuda onaj uvod na početku teksta – projektni menadžment je „stih iznad svih“. Znanje koje donosi stvarno razumijevanje njegove materije uistinu je iscrpno, a kad je uz to i obogaćeno raznovrsnim iskustvom, rezultati doista mogu biti impresivni.

Projektni menadžment prilagođen vama

I za kraj, istaknut ću ono što sam godinama ranije ustvrdila, a sad zbog ispita i potvrdila: tzv. PMBOK (engl. Project Management Body of Knowledge) jedna je od najdosadnijih knjiga ikada napisanih. To ćete mišljenje često moći čuti od mnogih koji su je (pro)čitali. Fascinira me kako jedno tako zanimljivo područje može biti predočeno na toliko dosadan način, kao da joj je cilj omrznuti ljudima područje koje vole. Ako ne planirate izaći na PMP ispit, ne trošite svoj novac i vrijeme na tu knjigu. Projektni menadžment se može predočiti i učiti na mnogo ugodniji način.

Stoga, ako vam je potrebna aktivna podrška vezana za projekte i upravljanje na principima i mentalitetu projektnog menadžmenta, edukacija ili in-house treninzi iz tog područja, AMM CONSULTING čini to na praktičan i jednostavan način. Ulazi u srž materije i omogućuje da ostvarite optimalne rezultate, prilagođene vašim potrebama i okruženju.

Odaberite AMM CONSULTING – jer broje se rezultati!

Podijelite objavu s prijateljima

EDUKACIJE: Projektni menadžment